top of page
Články: Pro Gallery
Články: Blog2

Články byly zpracované pro Vás!

Články jsou zpracovány na základě podložených informací z ČZU, bakalářských prací a z mojí praxe (jak ze školy ČZU tak ve výcviku v USA a s vámi)

Všechny práce jsou dosažitelné na veřejných serverech. Zpracované vlastními slovy a doložené fotografiemi od klientů.

Články: Welcome
images.png

VETAMIX 

U nás nakoupíte syrové maso od VETAMIXU

Na areálu Škola výcviku či v prodejně v Postřelmově MINADOG naleznete vybrané druhy syrového masa v mraženém stavu.

Nejčastěji na skladě naleznete hovězí mix, dršťky a různé druhy mletin. Pro objednávku volejte či napište, máme čerstvé zboží a proto není velké množství na skladu!

Dršťky - jsou masná potravina vyráběná z hovězích předžaludků. Přizpůsobený k trávení velkého množství málo stravitelné potravy, zejména pak celulózy a hemicelulózy, která je mikrobiálně trávena na jednodušší sacharidy. Velmi podstatná je přeměna méně hodnotných rostlinných živin mikroorganismy na jejich tělu vlastní metabolity, zejména pak na velmi kvalitní mikrobiální protein.

Hovězí- máme na mysli hlavně příčně pruhovanou svalovinu, k ní přiléhající tkáně (kostituková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň. Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.

Články: About Me

Zákony a požadavky na krmivo

Tyto řádky udává zákon, není tedy upravováno. Na webových stránkách tyto informace naleznete v tomto znění


platné od 1. září 2010.

Novinky v označování a používání krmiv, vyplývající z nařízení č. 767/2009

Od 1. září 2010 platí nové požadavky, které pro používání a označování krmiv stanoví nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009. Toto nařízení shrnuje dosavadní předpisy a zavádí některé novinky v oblasti krmiv.

Zde upozorňujeme na některá nová ustanovení, která z nařízení vyplývají:


1. Změny v pojmech


V nařízení jsou zvířata rozdělena na ta určená k produkci potravin(včetně druhů jinde v EU používaných pro lidskou spotřebu = např. koně) a neurčená k produkci potravin (kožešinová zvířata, zájmové chovy, laboratorní zvířata, zoo).

Označením se rozumí jakýkoli údaj nebo vyobrazení, které na krmivo odkazuje nebo ho provází, což může být etiketa, ale také reklamní leták nebo informace na internetu. Provozovatel (resp. osoba odpovědná za označování) musí být kdykoli připraven prokázat ústavu pravdivost údajů uváděných v souvislosti s krmivem.


2. Osoba odpovědná za označování je provozovatel, který uvádí krmivo poprvé na trh (výrobce, dovozce) nebo provozovatel, pod jehož jménem je krmivo na trh uváděno; vždy je uveden na označení.


Tato osoba musí být schopna ústavu předložit veškeré informace o složení a deklarovaných vlastnostech krmiva, včetně hmotnostních procentních podílů surovin použitých ve směsích, a také vědecké důkazy vztahující se k různým tvrzením, která jsou v souvislosti s krmivem uváděna. Tato tvrzení musí být objektivní a ověřitelná a nesmí vyvolávat dojem, že krmivo zabraňuje určitému onemocnění, zmírňuje ho nebo léčí. Výjimkou jsou kokcidiostatika a dietní krmiva.


3. Označování krmných surovin


Na etiketě krmných surovin musí být uvedena slova „krmná surovina“, název krmné suroviny, povinná deklarace, jméno a adresa osoby odpovědné za označování, schvalovací nebo registrační číslo, číslo šarže nebo partie, hmotnost nebo objem, případná vyšší vlhkost a doplňkové látky. Pokud obsahuje krmná surovina doplňkové látky, musí označení ještě obsahovat výčet těchto látek pod slovy „doplňkové látky“ minimálně ve formátu název (podle povolení) a přidané množství, případně další informace v souladu s přílohou VI nebo VII nařízení č. 767/2009, dále návod k použití, pokud jsou přidány látky s maximálním stanoveným obsahem, a dobu minimální trvanlivosti (není potřeba u technologických doplňkových látek).

Suroviny, které neobsahují jiné doplňkové látky než silážní nebo konzervanty, vyrobené v prvovýrobě a určené výhradně pro využití v prvovýrobě, musí být označeny minimálně těmito údaji: slovy „krmná surovina“, názvem krmné suroviny, jménem a adresou osoby odpovědné za označování, případně seznamem přidaných doplňkových látek uvedeným slovy „doplňkové látky“.

Název suroviny – název se uvádí podle katalogu krmných surovin(nařízení č. 68/2013); pokud je uveden název podle katalogu, musí být splněna všechna příslušná ustanovení v něm uvedená, jinak musí být použit název odlišný

Deklarace – povinné deklarace pro jednotlivé suroviny jsou uvedeny v katalogu, pro suroviny, které v katalogu nejsou uvedeny, jsou povinné deklarace stanoveny podle skupin surovin v příloze V nařízení č. 767/2009. Nově jsou jakostní znaky přeloženy doslovně z anglického originálu jako „hrubá vláknina“ nebo „hrubý popel“, jediná výjimka je u hrubého proteinu, kde je možné používat synonymum dusíkaté látky.

Název doplňkové látky – názvy doplňkových látek přidaných do surovin i do krmných směsí musí vždy vycházet z příslušného předpisu, který látku povoluje. Pro orientaci lze využít seznam doplňkových látek, který je v českém jazyce na stránkách ústavu – tento seznam je neoficiální a nezávazný, obsahuje však odkazy na konkrétní předpisy, povolující doplňkové látky, kde je možné správný název doplňkové látky zkontrolovat.

Látky, které patří do více funkčních skupin, se uvedou do skupiny relevantní pro její hlavní funkci v krmivu


4. Označování krmných směsí


V označení krmných směsí musí být uvedena slova „kompletní krmivo“, „kompletní krmná směs“, „doplňkové krmivo“, „doplňková krmná směs“, „kompletní mléčná krmná směs“ nebo „doplňková mléčná krmná směs“, druhy nebo kategorie zvířat, kterým je směs určena, jméno a adresa osoby odpovědné za označování, schvalovací nebo registrační číslo, jméno a adresa a schvalovací číslo výrobce (pokud není zároveň osobou odpovědnou za označování), číslo šarže nebo partie, hmotnost nebo objem, doba minimální trvanlivosti, seznam obsažených krmných surovin uvedený slovy „složení“ (seznam u kompletních směsí musí obsahovat i suroviny přidané prostřednictvím doplňkových krmiv), povinná deklarace (nevyžaduje se u směsí celých zrn), případná vyšší vlhkost, seznam obsažených doplňkových látek uvedený slovy „doplňkové látky“.


5. Označení krmiv pro zvířata v zájmovém chovu


Na etiketě krmiv pro zvířata v zájmovém chovu se navíc nově uvádí kontakt, kde kupující může získat informace o obsažených doplňkových látkách a krmných surovinách.


6. Varovná upozornění


I nadále platí povinnost uvádět v označení krmiv varovná upozornění u krmiv obsahující GMO (nařízení č. 1830/2003), živočišné suroviny (nařízení č. 999/2001) nebo některé doplňkové látky.


7. Tolerance pro hodnocení krmiv


Od 1. 9. 2010 se používají pro hodnocení krmných surovin a krmných směsí nové tolerance pro odchylky mezi hodnotami jakostních znaků uvedenými v označení a hodnotami zjištěnými při úřední kontrole. Tyto tolerance jsou uvedeny v nařízení č. 939/2010..




14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page