top of page
Články: Pro Gallery
Články: Blog2

Články byly zpracované pro Vás!

Články jsou zpracovány na základě podložených informací z ČZU, bakalářských prací a z mojí praxe (jak ze školy ČZU tak ve výcviku v USA a s vámi)

Všechny práce jsou dosažitelné na veřejných serverech. Zpracované vlastními slovy a doložené fotografiemi od klientů.

Články: Welcome
images.png

VETAMIX 

U nás nakoupíte syrové maso od VETAMIXU

Na areálu Škola výcviku či v prodejně v Postřelmově MINADOG naleznete vybrané druhy syrového masa v mraženém stavu.

Nejčastěji na skladě naleznete hovězí mix, dršťky a různé druhy mletin. Pro objednávku volejte či napište, máme čerstvé zboží a proto není velké množství na skladu!

Dršťky - jsou masná potravina vyráběná z hovězích předžaludků. Přizpůsobený k trávení velkého množství málo stravitelné potravy, zejména pak celulózy a hemicelulózy, která je mikrobiálně trávena na jednodušší sacharidy. Velmi podstatná je přeměna méně hodnotných rostlinných živin mikroorganismy na jejich tělu vlastní metabolity, zejména pak na velmi kvalitní mikrobiální protein.

Hovězí- máme na mysli hlavně příčně pruhovanou svalovinu, k ní přiléhající tkáně (kostituková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň. Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.

Články: About Me

Krmivo a zpracování

V prvním díle jsme se podívali na základní hodnotu surovin. V tomto díle se podíváme, jaké suroviny se používají a jakým způsobem se zpracovávají.

Značka AAFCO pro potraviny pro zvířata v zájmovém chovu a speciální potravinářská značka pro výživu zvířat byla vyvinuta ve spolupráci s úředníky pro kontrolu krmiva z různých států. Zní: „Pokyny k označování poskytují informace o modelových předpisech AAFCO pro krmivo zvířat v zájmovém chovu se speciálních krmivech pro domácí zvířata, jakož i jednotný a konzistentní způsob prohledávání požadavků na štítky pro krmivo pro zvířata v zájmovém chovu. To je užitečné jak pro úředníky v oblasti řízení krmiv, tak pro průmysl, takže je pochopitelné, co mohou přijmout regulátoři v USA.“

Komerční krmiva

Jejich název je sice ohraný, ale jedná se o kompletní a vyvážené krmivo, které mají všechny nutriční potřeby. Rozdělujeme je podle věku psů.

- štěňata do 12 měsíců

- štěňata do 18 měsíců (velká a obří plemena)

- dospělí psi s normální aktivitou

- dospělí psi se zvýšenou aktivitou

- seniory

- feny v graviditě, v laktaci

- pro obézní,….

Suché krmivo

Granulované výrobky obsahují širokou škálu produktů ze zpracování nejen zvířat (kafilérní masokostní moučka), ale i z vedlejších produktů v mlynárenství. Většinou obsahují vodu do 12%. Technologie zpracování vyloučí většinu vody, takže je krmivo koncentrovaný, ale dochází k poškozování některých živin. Často se míchají s čerstvým masem či mletinami pro dodání bílkovin.

+ vysoká energetická hodnota

- nižší stravitelnost

Polosuché krmivo

Obsahuje naopak až do 30% vody, ale mohou mít až 50%. A používá se k jeho výrobě i maso a její vedlejší produkty. Výrobce je tedy schopný vodu snižovat dle potřeb a nechat granule „šťavňatější“. Zpracovávají se do 110 C a mají častý nástřik tuků, aromátů či sirupů.

+ Obsahují více „použitelných“ vitamínů, jsou chuťově lepší díky nástřikům

- Obsahují konzervační látky proti plísním

Konzervované krmivo

Obsahují nejvíce vody a to až 78%. Jsou to míchaná masa s vodou, kořením vitamíny atd. Jejich energetický obsah je ale nízký a jsou vhodné z důvodu vysokou chutností s porovnání se suchými krmivy. Znamená to tedy plýtvání ze strany ekonomické. (Podáváme například s rýži v případě diet či zácpy.)

ZÁSADNÍ ROZDÍLY

Suché krmivo má průměrně obsah bílkovin až 27%, tuku až 16% a sacharidů až 50% ve 100g.

Konzervované krmivo má obsah bílkovin až 13%, tuku až 9% a sacharidů v zanedbatelné výši na 100g.

Takže pokud máme doma pejska, který váží 25kg spotřebujeme suchého krmiva cca 400g, ale na 1.3 kg konzervovaného krmiva.

SUROVINY

Problémem granulí, které se vyrábějí pouze z kafilérní moučky, je velké množství kostí. Který je ve vyšší hodnotě pro psa špatně stravitelný. Jako druhým bodem je jeho zpracování. Moučka se musí nejprve uškvařit celé hodiny, aby se mohl zpracovat. Následně projdou párou a extrudérem, kde se navíc mnoho živin ničí. Proto pak musí mnoho výrobců dodávat vitamíny a minerály, aby kompenzovali ztráty. Přidávají se například sprejově sušená kuřecí játra, vejce či opět kuřecí moučka. Také je možnost použití zpracování krve a sušenou plazmu nebo hovězí krev.

V případě diet se nejčastěji používá jaterní a rybí bílkovina. Krev se používá v dietách pro staré psy pro posílení imunity.

RYBÍ MOUČKA

Dá se říci, že se řadí k nejkvalitnějším krmivům. Obsahuje mnoho bílkovin s dobrou skladbou minerálních látek. Nevýhodou je žluknutí. Samozřejmě že kvalita opět závisí na zpracování.

MASOKOSTNÍ MOUČKA

Výroba se samozřejmě nachází v kafilériích z odpadu, co nezpracujeme v potravinářství. Jediné co nesmí obsahovat je mozek a míchu přežvýkavců. Vše se škvaří, následně vysouší a sterilizuje. Rozděluje se na různé jakostní třídy, podle kterých si i vy můžete snadno udělat obrázek o ceně krmiv v řetězových obchodech.

V krmiv se používá dokonce i PÉŘOVÁ MOUČKA. Jedná se o pošrotované peří hrabavé drůbeže. Obsahuje vysoký poměr dusíkatých látek a má malou biologickou hodnotu.

DRŮBEŽÍ MOUČKA

Je to celý odpad z drůbeže včetně peří. Výživová hodnota je stejně nízká jako u masokostní moučky. Jedná se ale o produkt, který balancuje s hodnotami, podle toho, jakou metodou, ji výrobce zpracuje.

ROSTLINNÝ PŮVOD KRMIV

Obiloviny – ječmen, oves , rýže, kukuřice, šroty…

Zelenina nemá sice velkou výživovou hodnotu, ale obsahují důležitý zdroj vlákniny.

VÝROBA.

Extrudované suché krmivo při teplotě až 200C. Při této teplotě je nám jasné, že bioaktivní látky jsou zničeny a bílkoviny, tuky, atd poškozeny. Proto se musejí dávat umělé vitamíny a minerály /viz výše/.

Za studena lisované krmivo garantuje zachování téměř všech vitamínů a aktivních látek v původní podobě. Tento typ krmiva je v moderní době velikým trendem z důvodu přírodních vitamínů, které nezatěžují organismus.

Konzervované krmivo je chráněno před nepříznivými vlivy kažení. Doplňuje jej konzervační látka většinou na bázi kyseliny, která chrání krmivo před plísní. Následně se používají antioxidanty proti žluknutí.

SKLADOVÁNÍ

Krmivo by mělo jistě být na suchém, chladném a pokud možném stinném místě. V uzavíratelném pytli či nádobě, která nebude zachytávat cizí pachy.


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page