top of page
Články: Pro Gallery
Články: Blog2

Články byly zpracované pro Vás!

Články jsou zpracovány na základě podložených informací z ČZU, bakalářských prací a z mojí praxe (jak ze školy ČZU tak ve výcviku v USA a s vámi)

Všechny práce jsou dosažitelné na veřejných serverech. Zpracované vlastními slovy a doložené fotografiemi od klientů.

Články: Welcome
images.png

VETAMIX 

U nás nakoupíte syrové maso od VETAMIXU

Na areálu Škola výcviku či v prodejně v Postřelmově MINADOG naleznete vybrané druhy syrového masa v mraženém stavu.

Nejčastěji na skladě naleznete hovězí mix, dršťky a různé druhy mletin. Pro objednávku volejte či napište, máme čerstvé zboží a proto není velké množství na skladu!

Dršťky - jsou masná potravina vyráběná z hovězích předžaludků. Přizpůsobený k trávení velkého množství málo stravitelné potravy, zejména pak celulózy a hemicelulózy, která je mikrobiálně trávena na jednodušší sacharidy. Velmi podstatná je přeměna méně hodnotných rostlinných živin mikroorganismy na jejich tělu vlastní metabolity, zejména pak na velmi kvalitní mikrobiální protein.

Hovězí- máme na mysli hlavně příčně pruhovanou svalovinu, k ní přiléhající tkáně (kostituková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň. Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.

Články: About Me

Výběr rodičů

Zvídavým čtenářům se na internetu nabízí spousta článků o tom, jak si vybírat štěně a co všechno mu pořídit. Naše články mají jako hlavní úkol se podívat na pořizování štěněte ze zcela jiného pohledu.

V prvním díle naší série článků o pořizování štěněte, jsme si připomněli finanční stránku věci a nároky na uchovnění psích rodičů. Máme zhruba přehled o tom, kolik chovatele stojí veškerá práce, kterou musí vynaložit, aby mohl poskytnout zájemcům kvalitní štěně.

Vlastní úsudek o povaze štěněte je velice důležitý

V druhém pokračování bych ráda poukázala na povahy rodičů a proč si udělat vlastní úsudek bez toho, abyste dávali 100% pravdu některé z encyklopedie psů. Ta  totiž může být sepsána v rozličné době nebo čerpat z neověřených zdrojů.

Určitá skupina lidí, kteří si chtějí pořídit štěně bez předchozích chovatelských zkušeností, většinou vyhledají daný standard plemene a podle jednotlivých bodů se rozhodnou, zda jim pes povahově vyhovuje, či nikoliv. Následně se zaměří na inzeráty a následně si domluví návštěvy uchovatele a nezřídka si pejska v brzké době vezou domů.

Zde vyvstává otázka, do jaké míry se dá škatulkování plemene věřit. Encyklopedie a různé články o určitém plemenu jsou vesměs souhrny specifických bodů a vyčnívajících povahových rysů psa, jež jsou plemenu dané. Samozřejmě, že vaše vybrané štěně může být přesně takové. Ale také nemusí.

Zvířata daného plemene se začala v naší moderní době třídit. Máme linie psů, jež jsou chováni pro krásu, tedy se požadují specifické podmínky proto, aby pes uspěl v kruhu. Do další generace přidáme požadovaný anatomický aspekt a nevědomky utlumíme například čichové schopnosti psa. Tuto schopnost předáme další generaci minimálně. Ale naopak u psa může být velmi dobře rozvinutý jiný vzorec chování, a to

temperament, který bude mít jinou míru vzrušivosti nebozpůsob reakce na podněty než u linie psů stejného plemene používaného k práci či sportu.

Psy z pracovní linie si nevybírejte jako domácí mazlíčky a společníky

Pokud chci psa jako společníka na výlety a na zahradu či k rodině, jsou tito psy vhodnější než psi z pracovní linie. Pokud totiž víte, že s daným jedincem nebudete vykonávat pachové práce, obrany nebo jiné specifické sporty, může být pro vás určitá výrazná povaha psa komplikací. Nebude totiž docházet k naplnění potřeb psa, které budou následně přerůstat (například lovecké chování), a pes ji bude bohužel uvolňovat v situacích, jež jsou pro nás nepříjemné.

Naopak pokud chcete psa na pachové práce, je vhodné se orientovat na vrh, jehož rodiče mají výrazné čichové schopnosti. Protože rozvíjet specifický rys, který ve psu pouze spí, je velký dar. Oproti tomu hledat po generace tlumený rys je velice náročné na čas a vědomostí majitele.

Psi z pracovní linie versus ti z linie výstavní

Pracovní linie psů na sport či do služby budou mít jiný rozsah vrozeného chování než psi z výstavní linie. Ať už pes výstavní nebo pracovní má instinktivní okruh chování, ale šlechtěním v dané linii začínají vznikat mezery a pes má do určité míry vrozené rysy utlumené, nebo posílené. Pracovní linie budou mít výrazně modifikované lovecké chování a výstavní linie si postačí se základním projevem chování.

Samozřejmě ovlivňuje vás nejen sběr zkušeností psa na základě učení, ale také vaše znalosti a zkušenosti, které jsou závislé na času stráveném se psem. S přihlédnutím na tyto aspekty si můžete lépe vybrat vhodné štěně a napomoct si tak ve výchově. Každé štěně potřebuje mít prostor k učení a seberealizaci bez ohledu na to, zda je ze spojení pracovní linie, či výstavní.

Povahové rysy rodičů štěněte ze subjektivního hlediska

Jestliže jste si upřesnili, zda si vyberete pracovní linii,či výstavní, nastává vám další možnost, jak si pomoci ve vhodném výběru povahy štěněte  – a to subjektivní povahové rysy jeho rodičů.

Nejprve je potřeba si uvědomit, že u obou linií bychom neměli hledět pouze na výsledky rodičů (složené zkoušky, ocenění), ale také se dívat, jakým způsobem rodiče fungují. Měli byste se pokusit se rozlišit, kdy se jedná o naučený vzorec chování (motivace a učení psovodem) a kdy o vrozené chování psa.

Například do jaké míry používá nos při pachových pracech a lovecký pud bez tlaku ze strany figuranta. Můžete si vybrat štěně po spojení,kdy oba rodiče mají vysoké zkoušky, ale ve výsledku nemusí mít vaše štěně stejné vlohy. Jednak nemusíte mít dostatečný cit ve výuce,  nebo danou vlohu bude mít rozvinutou jiné štěně ve vrhu.

Samozřejmě v dnešní době již nemusíte oba rodiče znát ani osobně vidět. Je velice možné, že se setkáte pouze s matkou a otce znáte pouze z fotek, či videí nebo alespoň z výstavního kruhu. Chování rodičů štěněte si můžete prohlédnout v běžném dni, jak se zvíře chová, a ne pouze ve výstavním kruhu či na výcvikovém place, kde jsou daná pravidla bez ohledu na povahu psa.

V dalším díle se zaměříme na povahové rysy štěněte

Myslím si, že k zamyšlení a vyhledávání dalších otázek to pro tuto chvíli stačí. V příštím díle se podíváme na povahové rysy psů, a to bez ohledu na rozdělení linií.

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page