top of page
Články: Pro Gallery
Články: Blog2

Články byly zpracované pro Vás!

Články jsou zpracovány na základě podložených informací z ČZU, bakalářských prací a z mojí praxe (jak ze školy ČZU tak ve výcviku v USA a s vámi)

Všechny práce jsou dosažitelné na veřejných serverech. Zpracované vlastními slovy a doložené fotografiemi od klientů.

Články: Welcome
images.png

VETAMIX 

U nás nakoupíte syrové maso od VETAMIXU

Na areálu Škola výcviku či v prodejně v Postřelmově MINADOG naleznete vybrané druhy syrového masa v mraženém stavu.

Nejčastěji na skladě naleznete hovězí mix, dršťky a různé druhy mletin. Pro objednávku volejte či napište, máme čerstvé zboží a proto není velké množství na skladu!

Dršťky - jsou masná potravina vyráběná z hovězích předžaludků. Přizpůsobený k trávení velkého množství málo stravitelné potravy, zejména pak celulózy a hemicelulózy, která je mikrobiálně trávena na jednodušší sacharidy. Velmi podstatná je přeměna méně hodnotných rostlinných živin mikroorganismy na jejich tělu vlastní metabolity, zejména pak na velmi kvalitní mikrobiální protein.

Hovězí- máme na mysli hlavně příčně pruhovanou svalovinu, k ní přiléhající tkáně (kostituková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň. Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.

Články: About Me

Pořídíme si štěně?

Díky chovatelům jsem dala dohromady ceny, které můžete (a nemusíte) vložit do pořízení pejska. Je to z jedna věcí, která bohužel i bohudík ovlivňuje zda si lidé koupí pejska s pp či bez pp.


Než se vůbec dostaneme k výběru plemene, chovné stanice či barvy psa, měli bychom si uvědomit, že pejsek s námi bude společně žít víceméně přes deset let. Je to živý tvor, který na nás bude celý svůj život závislý, a hlavně za něj máme plnou zodpovědnost.


Psovi se musíte hlavně věnovat

Je důležité se ujistit, jestli dané plemeno bude vyhovovat našim podmínkám a životnímu stylu. Současná moderní doba klade větší důraz na potřeby zvířat, člověk se více zajímá o to, co psy baví a jaké mají potřeby. Je zastaralé tvrzení, že velký pes patří do boudy na zahradu.

Každý pes, ať je to honácký nebo pastevecký pes, bude chtít být co nejblíže své lidské smečce a hlídat ji klidně i na gauči.

Psi by měli mít dostatečný prostor pro seberealizaci a výcvik. Pokud se psovi nevěnujete,  začne se nudit a v těsném kontaktu lidské smečky si bude určovat nejen pozici, ale i náplň dne.

Vyberte si: chcete psa jako společníka, nebo s ním budete i pracovat?

Druhým zásadním poznatkem je povaha daného psa, nikoliv však plemene. V mnoha případech se začala plemena dělit na výstavní a pracovní linie.

Pokud budeme mluvit například o border kolii, musíme vidět a vědět, jak je matka vedena a jakou mají rodiče povahu. Ve vrhu štěňat se objeví různé osobnosti.

Pokud žijeme v bytě a víme jistě, že se psem se nebudeme aktivně účastnit agility ani canicrossu, je na místě přemýšlet, zda si brát štěně s rychlou nervovou soustavou či po sportovně vedených rodičích. Pro takové psí mimino je za trest pouhá procházka venku bez povelů a výcviku.

Jestliže si vybereme aktivní štěně (přirovnáme ho k ADHD) a budeme jej mít v bytě jen na vycházky, můžeme se dostat do situace, kdy pes začne demolovat nejen okolí, ale i sebe!

Jak moc je důležitý průkaz původu štěněte?

Co se týče průkazu původu, nebudu tuto tématiku rozebírat. Je mnoho názorů a článků již napsaných, takže bych se jen opakovala. Shrnu to tak, že pokud lidé klapky na očích chtějí, nechají si je. Preferuji průkaz původu kvůli zdraví a kontrole nad chovanými zvířaty.

Pozor –  v dnešní době se objevují „papírové množírny“. Lidé jsou vynalézaví a koumáci a vždy si najdou způsob, jak udělat kšeft. Pamatujte, že chovatel, který má mnoho fen a k tomu ještě vlastní práci, není schopen se o všechna zvířata starat. Dívejte se kolem sebe a nebuďte sobečtí, požadujte, ať daná fena, i když rodí zdravá štěňata, má svůj životní standard!


Ach, ty podvody…

Lidé podvádí i v této oblasti. Je tedy klidně možné, že se setkáte s genetickými testy, že daný pes v průkazu původu štěněte je opravdu otec! I toto se bohužel děje! (tyto testy si můžete udělat).

Obvykle nejpopulárnější plemena jsou odchovávána v rozmnožovacích chovech, kde není kladen důraz na kvalitní temperament psa, nýbrž na zisk. Výsledkem je rozšíření fyzicky i psychicky nezdravých zvířat, kdy je nanejvýš pravděpodobné, že se vyskytne agrese vůči lidem.

Při výběru  štěněte by vás mělo hlavně zajímat:

prostředí, kde štěňata vyrůstajípovaha a přístup feny k lidem

Štěně vybírejte s klidem a bez unáhlení

Nyní, když už máte vybrané plemeno psa, vám povím, jak si zajistit pejska svých snů. Nedávejte na impulsivní jednání a nekupujte první štěně, které naleznete v inzerátu na Facebooku.

Každé plemeno má svůj klub, v němž vám odborníci mohou pomoct ve výběru. Navíc mají informace již před krytím dané feny! Poradí vám, kde se bude krýt, a podle potřeby i řeknou povahu daných zvířat. V klubu se lidé schází na výstavách. Většinou se po celé ČR znají a mohou pomoci. Zavčas si můžete rezervovat štěně svých snů.

Chcete-li si vyhledat klub dle plemen psů, stačí do vyhledávače Google zadat dané plemeno a vyběhne vám k němu spousta příslušných klubů. Jsou plemena, jež jsou registrovaná i pod větším klubem. Zde máte pár webů, kde můžete začít:




Lži u psů PP/ bez PP, o kterých byste měli vědět

Čistokrevný  pes bez PP

Slovíčkaření a výmluvy. Kde máte tu jistotu, že pes je skutečně čistokrevný? Lidé tak rádi lžou, mají-li z toho nějaký užitek. Průkaz původu znamená čistokrevný pes.

Zbytek, pokud není podložený průkazem není čistokrevný.

Pokud je čistokrevný, chovatel by to měl chtít dokázat, a proto udělá testy DNA, má RTG kloubů kyčlí, vyšetření srdce, slepoty, ataxie, atd. Kdo by to dělal v situaci, že vám prodá štěně za pár tisíc korun jen kvůli zisku.

Nemá průkaz původu, protože jich bylo moc ve vrhu

Chovatel po narození musí nahlásit počet štěňat ve vrhu. Všechna, a to bez ohledu barvy, velikosti, počtu dostanou průkaz původu. Pokud je tam nestandardní štěně, měl by majitel průkaz přeškrtnout a pouze oznámit, že se na něm nesmí chovat. Většinou se jedná o špatné zabarvení apod. Cena je pochopitelně nižší.

Nutné výstavy se psem s průkazem původu

Vše je na dohodě s majitelem chovné feny. Pokud nechcete výstavy, nemusíte. Majitel může požadovat výstavu u daného jedince a vy si můžete vybrat jiné.

Štěně s PP je zdravé

Průkaz původu vám pouze zajišťuje původ psa. U každého jedince je v průkazu dohledatelné zdraví. Je na vás, abyste si zjistili zkratky a zjistili, zda rodiče mají přenosné nemoci, nebo je vůbec nemají.




de jsem pro vás s chovateli vytvořil pravdivé informace, kolik času a financí dávají do svých psů jejich hrdí majitelé. Nutno dodat, že ceny jsou orientační a záleží na tom, jak budete šikovní a co si budete umět svépomocí sami udělat – např. venkovní kotce. Nebo jak moc nároční budete na koupi věcí, jako je vodítko a podobně.

Středoasijský pastevecký pes

kupní cena 25 000 Kč + nafta 250 Kčvýbava pro štěňátko (kotec, bouda, sláma, hračky, misky, obojky, vodítko) 18.375 Kčzákladní veterinární náklady 675 Kč

POKUD SE PSEM NEBUDETE DÁLE CHODIT NA VÝSTAVY, ZKOUŠKY ČI UCHOVŇOVAT, VAŠE NÁKLADY SE ZDE ZASTAVÍ A NAVYŠUJÍ POUZE ZA KRMIVO A VETERINÁŘE.

výstavní výbava a lekce, jak psa vystavovat 1 300 Kčv případě, že navštěvujete cvičák pro základní poslušnost, je průměrná lekce za 150 Kčv případě, že chcete uchovnit, je potřeba počítat se 3 výstavami po 1000 Kč, přičemž se počítá  doba uzávěrky, čím víc se blíží termín, cena se zvyšuje. (Každé plemeno to má jinak – u tohoto je potřeba 3 výstavy, kde bude na prvním místě. Tedy pokud je pes šikovný. Můžete absolvovat jen 3, pokud se nezadaří, můžete absolvovat i více výstav.).ve většině případů si musíte zaplatit vystavení diplomu nebo koupit pohár – přibližná cena je 600,-

Uchovnění

Absolvování klubové výstavy – být členem a zaplatit každý rok poplatek (každý klub má jinou cenu) 500 KčVyšetření RTG – kyčlí, loktů. Ataxie. Opět u každého plemene se liší. Vyšplháme se na částku 4000 KčPoslání dokumentace a vystavení chovné feny také stojí další penízky. Vystaví se krycí list a můžete hledat ženicha.

Krytí

Aby bylo krytí úspěšné, můžete chodit na kontrolu hladiny progesteronu 800 Kč (jdete krýt, až když hladina je vysoká).Cena krytí a náklady na ubytování (3 dny) je 20 000 Kč (cena krytí se pohybuje různě na kvalitě krycího psa od 10 000 Kč i více)Pokud je krytí úspěšné jdete na sono 500 KčPokud nemáte vybavení na porod feny, musíte vytvořit porodní box, dodávat feně vitamíny a potřebné vybavení pro narozená štěňátka se může vyšplhat až na cenu 25 000 KčJe v tom i očkování, granule, čipování, vyřízení PP. Počítáme s 10členným vrhem.V případě, že se krytí nezadaří, je většinou druhé krytí v ceně. Zbytek se odvíjí na tom, kolik je štěňat a jaké jsou komplikace.Počítali jsme základní výstavy, orientačně náklady na naftu pouze zhruba ceník za veterináře a že vše jde podle plánu, nestane se úraz, narodí se všechna štěňata a fenečka je zdravá.

Jsme na částce 89 175 Kč.

Stafordširský teriér sportovní výcvik

Pořízení štěněte: 15 000 Kč, cestovné 1000 KčVeterinární náklady na rok: 2 000 Kč v případě běžné veterinární péče.Pojištění: 2 000 Kč na rok

POKUD SE PSEM NEBUDETE DÁLE CHODIT NA VÝSTAVY, ZKOUŠKY ČI  UCHOVŇOVAT , VAŠE NÁKLADY SE ZDE ZASTAVÍ A NAVYŠUJÍ POUZE ZA KRMIVO A VETERINÁŘE.

Cvičák 1 500 Kč měsíčněObrany 800 Kč měsíčněČlenství v klubu 500 KčVýcvikové pomůcky (obojky, vodítka, náhubek, postroje, pelíšky misky…) 5 000 KčBonitace: min. 1x klubová výstava 500 Kč a bonitace 500 KčZdravotní vyšetření – nepovinná: 3 500 KčVýstava mezinárodní a náklady na cestu 1 000 KčVýstavy národní a náklady na cestu 1500 KčZkoušky sportovní kynologie a náklady na cestu 1000,-

Cena se šplhá na hodnotu 46 900,- Kč

Většina z nás je se psem aktivní a pokračuje buď na výstavách, či ve sportu. A to částka financí šplhá dál. Nutno dodat, že se vše nedává najednou. Takže člověk ty peníze postupně šetří a má radost z výkonů a z obohacení chovu daného plemene.

Tyto částky jsou bijící do očí. Každý by se měl chytit, jak se říká za nos, a vzpomenout si, kolik peněz za co zbytečného utratil. Cokoliv začnete přepočítávat, tak se bude hrnout nahoru, a vy si řeknete: „To si nikdy nepořídím“. Ve skutečnosti máte možnost splátek a drahé auto či nový PC si koupíte.

Pes je živý a je potřeba chov zkvalitnit a podpořit dobré generace. A ten, kdo se tomuto nevěnuje, nevidí tu spoustu lásky a péče kolem. A hlavně té radosti a hrdosti co vás doprovází.

Až budete tedy příště chtít „jen“ mazlíčka domů, a ne na výstavy a výcvik, vzpomeňte si, kolik do toho vložíme energie, lásky a všeho ostatního.



29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page