top of page
Články: Pro Gallery
Články: Blog2

Články byly zpracované pro Vás!

Články jsou zpracovány na základě podložených informací z ČZU, bakalářských prací a z mojí praxe (jak ze školy ČZU tak ve výcviku v USA a s vámi)

Všechny práce jsou dosažitelné na veřejných serverech. Zpracované vlastními slovy a doložené fotografiemi od klientů.

Články: Welcome
images.png

VETAMIX 

U nás nakoupíte syrové maso od VETAMIXU

Na areálu Škola výcviku či v prodejně v Postřelmově MINADOG naleznete vybrané druhy syrového masa v mraženém stavu.

Nejčastěji na skladě naleznete hovězí mix, dršťky a různé druhy mletin. Pro objednávku volejte či napište, máme čerstvé zboží a proto není velké množství na skladu!

Dršťky - jsou masná potravina vyráběná z hovězích předžaludků. Přizpůsobený k trávení velkého množství málo stravitelné potravy, zejména pak celulózy a hemicelulózy, která je mikrobiálně trávena na jednodušší sacharidy. Velmi podstatná je přeměna méně hodnotných rostlinných živin mikroorganismy na jejich tělu vlastní metabolity, zejména pak na velmi kvalitní mikrobiální protein.

Hovězí- máme na mysli hlavně příčně pruhovanou svalovinu, k ní přiléhající tkáně (kostituková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň. Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.

Články: About Me

Tak už jdeme k chovateli

Jít si k chovateli pro štěně je již taková třešnička na dortu, jíž předcházelo rozhodnutí o pořízení nového člena rodina a podrobný výběr té správné rasy psa. Následující článek vás podrobně seznámí s tím, jak nepodcenit návštěvu u chovatele, a na co si dát dobrý pozor, abyste mohli být ve finále s pejskem spokojeni.

Komunikace s chovatelem jako součást koupě psa

Každého správného chovatele zcela určitě zajímá, kde štěně z jeho vrhu bude žít a jaké podmínky pro život má pro něho přichystané jeho budoucí majitel. Takový chovatel se bude v první řadě informovat o tom, které zvyklosti rodina má, jaké jsou její aktivity a plány s pejskem.

Chovatel vám může poradit s výběrem štěněte se správnou povahou pro vás a vaši rodinu. On totiž zná své pejsky velmi důvěrně, má odpozorované i jejich chování a ví přesně, které štěně je pro koho vhodné. Současně s tím vám chovatel může zaslat i videa, v nichž uvidíte, jak vaše vybrané štěně postupně roste. Chovatel, jenž to myslí se svým chovem vážně, s vámi bude v kontaktu i po odchodu z jeho chovatelské stanice se štěnětem v náručí.


U chovatele

Chovatel by vás měl pustit k feně a k celému vrhu. Dobrý chovatel se rád chlubí prostředím, v němž štěňata vyrůstají, jak žijí a jaké mají podmínky. Nikdy neberte štěně, které vám pouze někdo předá mezi vraty či na ulici, a nedůvěřujte ani předání pejska ve dveřích u vás doma. Vždy z toho koukají jen podvody a následné zdravotní potíže zvířete. Navíc podporujete pouze množení na feně, která touto koupí bude opět trpět kvůli zisku majitele.

Kupní smlouva mezi chovatelem a novým majitelem štěněte

Kupní smlouvy jsou různé. Stanovují podmínky chovatele pro odkup štěněte. Záleží na obou zúčastněných stranách, na jakých podmínkách se dohodnou. V kupní smlouvě by mělo být zmíněno zdraví zvířete, že se jedná o jedince vhodného do chovu a bez vad. Dále by mělo být ve smlouvě uvedené, že se jedná například o štěně zdravé, ale nevhodné do chovu, z čehož vyplývá zákaz na psu dále chovat.

Občas se stává v životě psa, že bude muset odejít do jiné rodiny. Proto častou podmínkou kupní smlouvy bývá jako první nabídnutí odkupu štěněte zpátky do chovatelské stanice, která mu sama zajistí plnohodnotnou rodinu.Chovatel má také za jistých podmínek nárok na odebrání štěněte z nevhodných podmínek. Proto by měl být s novou rodinou psa alespoň 2x ročně v kontaktu a zajímat se o svůj vrh.

Apeluji na všechny budoucí majitele psa, snažte si vybrat opravdu zdravé štěně na první pohled:

Spočítejte si zuby (štěňata mají celkem 28 zubů. Řezáků a špičáků je u štěňat plný počet jako v chrupu dospělých psů, zatímco premolárů je pouze 12. Moláry nejsou v mléčném chrupu štěňat žádné.)Do jisté míry se dá odhadnout, jaký bude mít štěně skus (nůžkový, klešťový, podkus, předkus a nepravidelný skus). Samozřejmě to není jistota, ale je možnost, jak se vyvarovat skusu, který není do chovu vhodný.Zálomky. Z osobních zkušeností doporučuji, abyste si psa, který má ocas ve standardu mít, nebrali se zálomkem. Je možné, že bude mít pouze malý hrb na ocásku, jenž vás vyřadí z chovu. Může to mít také dopad na zdraví zvířete.Na mém případě se můžete ponaučit o tom, jak jsem podlehla prvnímu dojmu a pořídila si psa s PP, který nebyl vhodný do chovu kvůli „obyčejnému“ zálomku, jenž se však vyšetřením na RTG poté ukázal jako zahojený rozštěp páteře! (Souvisely s tím následné zdravotní potíže – amputace, operace atd.!)

Na co si dát při nákupu štěněte pozor

Je známé, že například mopsové či buldoci se rodí se zálomky, přičemž tyto vady jsou skryty kupírováním ocasu již v raném věku. Toto je ale problematika šlechtění a genetiky, kdy se s vadou počítá – tak jako s krátkolebostí či nepřítomností zubů u jiných plemen.U psů je dobré si zkontrolovat sestoupení varlat, a to nejen z důvodu uchovnění, ale také zdravého vývinu psa. Sestoupení je sice velmi variabilní, přesto ve věku cca 8-10 týdnů by měla už u štěněte být hmatatelná. Normální sestup varlat do šourku by měl být ukončen ve stáří štěněte 6.-8. týdnů.Myslím si, že samozřejmostí je dobrá kvalita srsti štěněte či čiré oči – což je pochopitelně také povinností každého chovatele, aby jeho vrh byl zdravotně fit.Průjem se u vrhu však může objevovat, a to z důvodu přechodu na tuhou stravu, odčervením či stresem. Neměl by být ale dlouhodobě po odběru štěněte novým majitelem.Hmotnost štěňat by měla být k velikosti zvířete přiměřená. Chovateli dá velikou práci všechna štěňata pohlídat, aby se nakrmila, ne všichni pejsci jsou natolik průbojní, aby se k jídlu dostali a nemusí se na ně dostat řada.

V další části našeho seriálu o pořizování štěněte si představíme hlavní vlastnosti, které by štěně mělo mít. Vybrat si totiž to správné štěně z vrhu není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Náš článek vám alespoň v krátkosti naznačí, jakých chyb se vyvarovat.

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page