top of page
Články: Pro Gallery
Články: Blog2

Články byly zpracované pro Vás!

Články jsou zpracovány na základě podložených informací z ČZU, bakalářských prací a z mojí praxe (jak ze školy ČZU tak ve výcviku v USA a s vámi)

Všechny práce jsou dosažitelné na veřejných serverech. Zpracované vlastními slovy a doložené fotografiemi od klientů.

Články: Welcome
images.png

VETAMIX 

U nás nakoupíte syrové maso od VETAMIXU

Na areálu Škola výcviku či v prodejně v Postřelmově MINADOG naleznete vybrané druhy syrového masa v mraženém stavu.

Nejčastěji na skladě naleznete hovězí mix, dršťky a různé druhy mletin. Pro objednávku volejte či napište, máme čerstvé zboží a proto není velké množství na skladu!

Dršťky - jsou masná potravina vyráběná z hovězích předžaludků. Přizpůsobený k trávení velkého množství málo stravitelné potravy, zejména pak celulózy a hemicelulózy, která je mikrobiálně trávena na jednodušší sacharidy. Velmi podstatná je přeměna méně hodnotných rostlinných živin mikroorganismy na jejich tělu vlastní metabolity, zejména pak na velmi kvalitní mikrobiální protein.

Hovězí- máme na mysli hlavně příčně pruhovanou svalovinu, k ní přiléhající tkáně (kostituková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň. Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.

Články: About Me

Krmivo a jeho obsah

Strava je důležitá pro správný vývin a růst štěňat, u dospělých jedinců má vliv na fyzickou kondici zvířete a v neposlední řadě na ni závisí psychický vývin. Na obalu granulí naleznete 8 základních údajů. Většinu chovatelů zajímají první dvě, a to bílkoviny a tuky, protože jsou to nejpodstatnější složky krmiv masožravců. A na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009 o krmivech musí výrobci v Deklaraci krmiva povinně a pravdivě deklarovat složení krmiv.

Bílkoviny

Důvodem, proč jsou bílkoviny tak důležité je fakt, že jsou součástí všech buněk a musí být organismem stále obnovovány. Když se bílkovina rozloží nazýváme ji aminokyselinou. Závisí na nich vývoj, regenerace, práce svalstva, orgánů a dalších důležitých procesů v těle. O bílkovinách se tedy budeme dále bavit jako o esenciálních aminokyselinách (nepostradatelné pro organismus) a neesenciálních aminokyselinách (syntetizují si jej v potřebné míře).

Tuky, cukry se v těle ukládají, ale u bílkovin tomu tak není. Přebytek tělo opustí, ve velké míře ale zatěžují játra a to má za následek poškození. Naopak nedostatek zpomaluje růst. Aminokyseliny, které mají největší bílkovinovou hodnotu je žito a nejnižší pšenice. Brambory jí mají malé množství ale velice kvalitní.

Na obalu ji naleznete jako „crude protein“ či dusíkaté látky to je měřítko pro množství bílkovin. Hledáme průměrnou hodnotu, viz výše zdravotní problémy. Většinou se to týká levných krmiv z obchoďáků, kdy jsou sice vyrobeny z živočišného původu, ale s nízkou stravitelností – masokostní moučka kafilerního původu.



Rostlinné bílkoviny byly dříve špatně pro psa stravitelné, a proto nebyly v krmivech tolik zastoupeny. V dnešní době však máme moderní technologie ve zpracování. Bílkovina se pomocí tlakem, teplotou a dalšími mechanizmy rozštěpí a pes je schopný ve větší míře bílkovinu „použít“.

Pes potřebuje bílkoviny zastoupené jak živočišného původu tak rostlinného. Nejlépe v poměru 2:1. Celkově by měli být v potravě v objemu až 30% dle aktivity psa.

Tuky

Tuky jsou přirozeným zdrojem energie. Je druhým rozlišujícím znakem mezi jednotlivými granulemi pro kategorie psů ( light, senior, aktiv,…). Nízká hodnota tuku například pro seniory by se měla pohybovat 60 g/ 1 kg granulí. Dospělácké granule mají obsah tuku přibližně o polovinu více, tedy 120 g / 1 kg granulí. A granule pro aktivní psy až 200 g / 1 kg granulí.

Druhy

Část tuků pochází z rostlinných složek (obilovin). Hlavním zdrojem tuků by měl být však živočišného původu a to většinou můžeme vyhodnotit ve vztahu k ceně krmiva. Většinou levnější krmiva obsahují tuk z kafilerních zvířat, či kuřecí tuk stabilizovaný vitaminem E či hovězím lojem.

Některá krmiva obsahují tuk vnější vrstvou – „nástřikem“ vrstvičky obohacených vitamíny a nebo dochucovadly (můžou to být i drůbeží játra).

Žluknutí

Pozor na skladování a stáří granulí. Množství tuku ovlivňuje rychlost žluknutí a vzniku různých plísní, které nemusíte na první pohled vidět. Stabilizace tuků, aby déle vydrželi bylo / je dosahováno tepelným zpracováním nebo chemickými látkami (konzervace). Mnoho výrobců dnes používá slovo stabilizace protože „konzervace“ byla spojena s chemií. Stabilizaci tedy provádějí vitamíny, které do granulí přidávají. Vitamín E nebo C, který je přírodní antioxidant (vit. C si umí pes sám vytvořit).

VE ČLÁNKU …XX. SE ZMIŇUJI O GRANULÍCH KOČIČÍCH. PROČ JE PES MŮŽE A KOČKA MUSÍ.

Tuky obsahují kyselinu aracihonodovou, kterou si kočky neumí vytvořit. Vytváří se z ní hormony, které řídí tepny, stahy svalů, hlídají krevní tlak, teplotu atd.

TAURIN

Většina živočichů je schopna v rámci svého metabolismu taurin syntetizovat. Kočkovité šelmy pravděpodobně v průběhu fylogenetického vývoje ztratily schopnost syntetizovat taurin, protože byl v nadbytku v jejich přirozeném krmivu.

SACHARIDY

Tvoří energii a zdrojem jsou obiloviny! Při jejich nedostatku dochází často ke komplikacích spojené s porodem a při nadbytku s obezitou. Ty správné sacharidy jsou z brambor, rýže a ječmene. Působí i na imunitní systém a dodává energii. Masožravci tráví sacharidy špatně, závisí na sekreci enzymů a složitosti cukrů, které přijímají. Stravitelnost se zvyšuje mechanickou a hydrotermickou úpravou. Při jejich zastoupení alespoň 20% pomáhají lépe využít bílkoviny.

Vláknina

Následuje vláknina, která je pro masožravce také velice důležitá. Vláknina je rostlinného původu a každá značka upřednostňuje jiné složení (obilí, řepa, brambor, kukuřice, sója apod.).

Vláknina by se měla v granulích pohybovat mezi 25-35 g na 1 kg granulí. Vyšší hodnoty nad 50 g 1 kg granulí jsou krmiva s nižší využitelností a stravitelností. Tyto hodnoty nemají jen „levné granule“, ale také ty s názvem light, senior a pro psy s poruchami trávení. Pro psy, kteří již nejsou tolik aktivní, je potřeba tyto hodnoty měnit, aby nedocházelo k obezitě. Je to takové „naplnění“ prázdných granulí, které mají seniorskému psu dodat pocit nakrmení bez vyššího příjmu energie.

Měli bychom tedy brát zřetel, pro koho granule kupujeme. Mladý a zdravý pes by neměl mít granule s vlákninou nad 50 g /1kg váhy granulí.

Vláknina je nestravitelný balast, který je ale důležitý pro „čištění stěn střev“. Většinou jejich nedostatek vyvolává zácpy a zažívací potíže.

Hodnotu granulí nejčastěji poznáte na každodenním sběrem výkalů. Množství výkalů by neměla přesahovat krmnou dávku psa, měli by být dobře formované a sbíratelné. Při krmení levnými granulemi můžete vidět pravý opak. V případě, že tomu je tak i u granulí s vhodným množstvím živin, může být příčinou špatný zdravotní stav.

Sůl

V soli nám jde o chlorid sodný (sodík a chlór). Sodík toriž reguluje objem krve a ph. Chlór zase napomáhá při trávení. Nadbytek soli způsobuje krevní tlak, pokud má pes stálý příjem vody, tato toxicita se ale neprojeví (vyplavení). AAFCO uvádí minimální hodnoty sodíku a chlóru, které jsou nezbytné pro "kompletní" stravu dospělých psů (0,08% sodíku a 0,12% chlóru v sušině) a štěňat nebo kojících fen (sodík 0,3 % a chlór 0,45 % v sušině). Na obale není potřeba dokládat hodnotu, jen to, že ji splňují.

TIP:

Konzervace

Nejlepší pro konzervaci krmiv je postup zvaný extruze. Zajistí dobrou stravitelnost a jedná se o hydrotepelný proces, kdy zvyšuje stravitelnost krmiva. Provádí se teplotou až 160C, dehydratací a sušením. Tímto způsobem se sníží obsah vody až o 30% a krmivo nevyžaduje konzervační látky.

Proces klasické konzervace probíhá při teplotě do 130C za pomocí tlakem, který může způsobit ztrátu vitamínů.

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page